Ny bok om Uppsalas offentliga konst

I år firar enprocentsregeln 75 år i Uppsala kommun. Regeln innebär att en procent av investeringar i ny-, om- och tillbyggnader i kommunen används för konst. Detta uppmärksammas med en ny bok om Uppsalas offentliga konst: Offentlig konst i Uppsala 2012–2022.

Konsten tar plats i offentliga miljöer – inomhus på skolor, vårdinstitutioner och arbetsplatser och utomhus på gator, torg och i parker. Offentlig konst kan ge platser en ny accent, ett nytt nav och erbjuda ett nytt perspektiv, säger Anna Ehn, chef för Offentlig konst.

120 konstverk av 91 olika konstnärer

I boken ryms drygt 120 konstverk av 91 olika konstnärer med fotografier, texter och kartor. Många av konstverken i boken finns utomhus, men flera av dem finns inomhus på skolor och förskolor ­– konst som de flesta av oss vanligtvis inte får se.

Bokomslag.PNG

 

Viktiga visioner

Arbetet med offentlig konst kan inkludera viktiga visioner som att göra Uppsala till en mer jämställd eller äldrevänligare stad, att utveckla landsbygderna, att involvera barn och ungdomar, fortsätter Anna Ehn.
 Ett tydligt exempel är den centrala staden som år 2000 inte hade ett enda konstverk av en kvinnlig konstnär. I dag är 45 procent av de konstnärliga gestaltningarna skapade av kvinnliga konstnärer.

Sammanlagt finns 9000 konstverk i Uppsala kommuns samling av offentlig konst, varav 220 utomhus.

 

inlaga-konstbok-korr5-8.jpg

 

Uppslag konstbok.jpg

 

Här kan du köpa boken

Du kan köpa Offentlig konst i Uppsala 2012-2022 på Akademibokhandeln Stora torget, Uppsala bokhandel, Uppsala konstmuseum, Bror HJorths Hus och Biotopia från och med 20 december 2022. 

18 december 2022