Nyinflyttad familj i Valsätraparken

I Valsätraparken står tre figurer - en familj bestående av ett träd, ett äpple och ett rådjur. De har en resväska med sig. Det är konstverket Resenärerna av Klara Kristalova som under sommaren 2021 tagit plats på en av kullarna i parken.

Var kommer de ifrån? Vart är de på väg? Konstverket Resenärerna väcker frågor om empati och identitet, men är ändå öppet för tolkning. Konstnären har tagit inspiration från sin egen bakgrund och familj, som kom till Sverige från Tjeckoslovakien 1968. Samtidigt menar hon att trion i Valsätraparken egentligen kan vara vem som helst av oss. Någon som just anlänt, som bara stannat till eller är på väg någon annanstans.

Klara Kristalova är född i Prag och är skulptör verksam i Norrtälje. Hon arbetar mycket i keramik, men även med måleri. Hon har gjort flera offentliga verk och större utställningar, i Sverige och internationellt.

Satsningen på en skulpturgrupp i Valsätraparken är en del av det konstnärliga program som går hand i hand med utbyggnaden av Gottsunda-Valsätraområdet. Fler utomhusverk är att vänta.

Se filmen där Klara Kristalova berättar om Resenärerna.

Uppdaterad: