Flogsta tunnel

1 av 3
Naturens krafter (2020) av Anton Wiræus.

Naturens krafter är en muralmålning av Anton Wiræus som speglar Flogstas miljö, natur och historia.

Bebyggelsen på höjden omges av ett öppet landskap med odlingar, kullar och stenar och rester av den skog som också funnits här. Allt är format av naturens krafter. 

Landskapet formades av inlandsisen och när den smält var det flacka landskapet nedanför Flogsta täckt av vatten. Landhöjningen förvandlade sedan den gamla sjöbottnen till bördig åkermark. Människorna som levde i Flogsta under bronsåldern använde sig av både vattnets och vindens kraft. Muralmålningen  visar oss samspelet mellan naturens krafter och oss människor i både dåtid och nutid och uppmanar oss att fortsätta leta efter ett hållbart sätt att samspela med naturens krafter.

Tillgänglig konst

Anton Wiræus är både finsk och svensk medborgare. Han har jobbat med olika typer av medier som måleri, skulptur, installationer, ljud och rörlig bild och sätter gärna fart på platser som kan vara lite bortglömda på ett lekfullt sätt. Teckning och måleri kommer in i många verk, ibland drar det mot serieteckningshållet. Anton tycker att det är viktigt att konst är tillgänglig för alla och får finnas i de vardagsmiljöer där människor rör sig.

Uppdaterad: