Konst på Stora torget

I samband med nyinvigningen av Stora torget 3 juni 2023 invigdes också Hermes lutar sig mot ett träd av konstnären Katja Larsson.

Hermes lutar sig mot ett träd

Skulpturen Hermes lutar sig mot ett träd är en avgjutning av en riktig Hermescykel från Nymans verkstäder i Uppsala.

Cykeln Hermes tillverkades av Nymans verkstäder inte långt från Stora torget. Nymans verkstäder växte snabbt och var länge störst i Sverige på cykeltillverkning. Uppsala är och förblir en cykelstad, även långt efter att cykeltillverkningen tog slut här.

I Hermes lutar sig mot ett träd knyter Katja Larsson också an till konsthistorien och den antika mytologin. I antikens mytologi var Hermes gudarnas budbärare. Antika skulpturer av människor står ofta i kontrapost. Det är en kroppsställning där tyngden vilar på ena benet. För att skulpturen skulle hålla bättre la man ofta till en stubbe eller ett träd som stöd. På motsvarande sätt lutar sig denna Hermescykel mot ett träd.

 

IMG_8608.jpg

Konstnären Katja Larsson

Katja Larsson är född 1987 och arbetar främst med skulptur. Hon uppmärksammar och problematiserar den västerländska kulturens nutida och historiska intresse för antiken.

I flera konstverk har hon studerat hur antiken är synlig i varumärken, i populärkulturen och inom den västerländska kulturen i stort. Hennes skulpturer kan bestå av avgjutningar av olika vardagsföremål som har en koppling till den antika mytologin. Det kan till exempel vara antika pelare byggda av lastbilsdäcket Hercules All Trac eller MC-hjälmen Icarus 10.7. Både Herkules och Ikaros är karaktärer i den antika mytologin.

.

 

 

 

Uppdaterad: