T.immobilis

Välkommen att kliva in i mikrokosmor. T.immobilis är en ljusprojektion som föreställer en alldeles speciell bakteriestam.

T.immobilis, 2019
Konstnär: Åsa Maria Bengtsson

Sida-bakterier.jpeg

Konstverket T.immobilis, av Åsa Maria Bengtsson.

Konstnären har bearbetat den svartvita, mikroskopiska, bilden av T.immobilis så att det liknar en landskapsbild sedd från ovan.

För konstnären handlar det om att uppmärksamma oss på hur former hela tiden återkommer i naturen och i oss människor.

Konstverket T.immobilis kom till efter ett utbyte med forskare från institutionen för cell- och molekylärbiologi vid BMC, som är granne till Rosendal. Det långa namnet Tuwongekka immobilis. Det är en bakteriestam som tillhör en stor kategori av okända bakterier som heter Planctomycetes.

De här bakterierna är frilevande och finns i de flesta miljöer som hav, sjö och jord. Just den här stammen har forskare från institutionen för cell- och molekylärbiologi vid BMC identifierat och beskrivit som en ny art 2017, i samarbete med en grupp forskare från Australien.

T.immobolis - bakterierna rör sig inte av sig själva

Tuwongella hänvisar till en region, Tu-wong, i Brisbane, Australien, där bakterien först blev upptäckt. Immobilis betyder att bakterierna inte rör sig av sig själva. Bilden i ljusprojektionen är tagen med hjälp av ett specialmikroskop där bakterierna först blir behandlade med olika kontrastmedel för att kunna ses i mikroskop.

Det som gör bakterierna så intressanta i forskningen om molekylär evolution, är bland annat deras membranstruktur. De mörka strängarna som slingrar sig igenom cellen är membranlager som skapar ett väldigt komplext nätverk inuti cellen. De här membranstrukturerna är väldigt ovanliga bland bakterier. Det är framför allt i eukaryota celler, som våra egna mänskliga celler, där sådana membranstrukturer finns.

Eftersom det är svårt att studera de här bakterierna vet forskarna faktiskt väldigt lite om de här bakterierna. Men de lär sig någonting nytt nästan varje dag, bland annat med hjälp av avancerade mikroskop.

Det här ljuskonstverket syns bara när det är mörkt. 

 

Uppdaterad: