Härkomma - Gottsundas framtida runsten

Vilka minnen bär vi med oss av en plats och vad vill vi berätta om den? Med konstverket "Härkomma" har konstnären Paula Urbano skapat en modern runsten i Centrumparken i Gottsunda där Gottsundabor har bidragit med sina minnen.

Härkomma1.jpg

Foto: Paula Urbano

Konstnären Paula Urbano har skapat en modern runsten med Gottsundas historiska lämningar som utgångspunkt. Den yttre formen är hämtad från en närliggande, befintlig runsten. Konstverkets olika delar har fogats samman på ett sätt som också påminner om ett löv, en både förgänglig och fast form som speglar minnets och samtalets flyktiga natur. Vilka minnen bär vi med oss av en plats och vad vill vi berätta om den?

En del av konstverket består av berättelser och minnen som konstnären samlat in under samtal med Gottsundabor. Berättelserna har blivit en poetisk text på stenens ena sida. Den har graverats in på en blank yta som speglar både omgivningen och den som närmar sig för att läsa.

Paula Urbanos konstverk kretsar ofta kring existentiella frågor om individen i relation till migration och plats.

Runstenen som har inspirerat Paula Urbano heter U 899 och står på västra sidan om Lövängsvägen, som är den gamla vägen mellan Gottsunda och Vårdsätra.

Ett urval av minnen i texten i runslingan: "JAG MINNS HÖGHUS JAG MINNS NÄRHETEN TILL NATUREN JAG MINNS KANTIGA RADHUS JAG MINNS ATT DET VAR LÄTT ATT TA SIG RUNT JAG MINNS FOTBOLLSSPELARNA JAG MINNS HÄNDERNA PÅ HUSVÄGGEN JAG MINNS KIOSKEN JAG MINNS HIPHOP JAG MINNS EN GRÖN SOLSTOL JAG MINNS NÄR VI GICK TILL ICA MED MAMMA JAG MINNS VÅRSHOWEN I NIAN JAG MINNS MJUKGLASS JAG MINNS BAKLAVAJAG MINNS FRUKOST I TRÄDGÅRDEN MED SYRRANJAG MINNS HÖGHUS I TEGEL JAG MINNS MINA BARNDOMSVÄNNER JAG MINNS NÄR VI TECKNADE BAKOM CENTRUM JAG MINNS NÄR VI CYKLADE TILL SJÖN OCH PROMENERADE I SKOGEN JAG MINNS NÄR VI KOLLADE PÅ SERIE MED FAMILJEN JAG MINNS ATT VI SPELADE FOTBOLL JAG MINNS ALLT" 

Uppdaterad: