Konstprojekt - Around the tree

Konstnären Amanuelabiy Abraham Gemeda  arbetar med ett nytt konstverk för Musikparken i Gottsunda.

Sida_Musikparken.jpg

I samband med att hela Musikparken rustas upp skapar Amanuelabiy Abraham Gemeda konstverket Around the Tree” som blir en del av parkens miljö.

Konstnären har utgått från trädet som en samlingsplats, med utgångspunkt i sina egna erfarenheter av att ha gått i skolan i Etiopien där det varma inomhusklimatet gjorde att lektionerna ofta flyttades ut under olivträdens svalkande skugga. Trädet blev en symbol för lärande och gemenskap.

Around the tree blir både en skulptur och förhoppningsvis en mötesplats, fundamentet växer ut som en rund bänk att slå sig ned på. 

Konstnären har i sin skissprocess utgått från boendes önskemål om parken. Under sommaren 2022 kunde boende skicka in sina tankar om den kommande parken till Uppsala kommun. Det kom bland annat in önskemål om fler platser att sitta på och om att förstärka platsens nuvarande funktion som mötesplats. Man ville också ha mer ljus i parken vilket skulpturen,  som kommer att belysas, kommer att bidra till.

Om Amanuelabiy Abraham Gemeda

Amanuelabiy Abraham Gemeda är född i Etiopien och är verksam som konstnär i Stockholm. Han är utbildad vid Alle The School of Art & Design at Addis Ababa University och vid HDK Valand Steneby, Göteborgs universitet. Amanuelabiy arbetar ofta i stor skala, med både skulptur och måleri.

 

Uppdaterad: